Η μετάλλαξη Όμικρον αλλάζει όλα τα δεδομένα. Εβδομάδα αποφάσεων. Στον αέρα οι γιορτές των Χριστουγέννων

Δευτέρα 29.11.2021

Τα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη δεν είναι επαρκή και οι εκτιμήσεις από πλευράς των επιστημόνων, διεθνώς, ακόμη αντικρουόμενες…  Έτσι, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα απαιτηθούν σκληρές αποφάσεις για… ασφαλή Χριστούγεννα.

Στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό θα γίνει μία πρώτη ενημέρωση για το προφίλ της Ομικρον, κι ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρες για να θωρακιστούν…

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα… Η κυβέρνηση έχει συνεχή ενημέρωση από τους επιστήμονες και δηλώνει έτοιμη για δράσεις, εφόσον χρειαστεί.

Χώρες της Ευρώπης που ήδη η μετάλλαξη έχει κάνει την εμφάνιση της προχωρούν γοργά σε περιορισμούς, κατά βάση σε σχέση με τα αεροπορικά ταξίδια.

‘Ήδη και η χώρα μας έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδο σε ελληνικό έδαφος ταξιδιωτών από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Σήμερα, στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό, στο τραπέζι τίθεται για επεξεργασία το Plan B’ που έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, για ενεργοποίηση ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιστημόνων και την Τετάρτη η ολομέλεια, προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγούμενη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εφόσον οι περιορισμοί δεν κριθούν επαρκείς και απαιτηθούν νέα μέτρα, στο τραπέζι βρίσκονται οι προτάσεις για επαναφορά της μάσκας παντού, και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, περισσότερα rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στην εργασία τους, αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και η επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση επιμένει σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει θέμα lockdown στον ορίζοντα αλλά μόνο νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, εφόσον χρειαστεί.

Η σκιά της μετάλλαξης Όμικρον πέφτει βαριά πάνω από την Ευρώπη και μοιραία και πάνω από την χώρα μας. Γιατί μπορεί έως και χθες το βράδυ, να μην είχε διαγνωστεί κάποιο κρούσμα με την νέα μετάλλαξη, είναι μαθηματικά βέβαιο ωστόσο ότι το νέο σκέλος του κορονοϊού θα χτυπήσει και τη χώρας μας. 

Η κυβέρνηση για την ώρα εμφανίζεται να παρακολουθεί το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες, κλείνοντας μόνο τα σύνορα από και προς την Αφρική. Έχει  θέσει αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδο σε ελληνικό έδαφος ταξιδιωτών από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα αναγκαστεί ν’ αλλάξει τον οποίο προγραμματισμό έχει, κάτω από το βάρος των εξελίξεων.

Στην σημερινή, σύσκεψη της Δευτέρας αναμένεται να αναλυθούν τα νέα δεδομένα με βάση και την νέα μετάλλαξη, ενώ το περιβόητο Plan B’ της κυβέρνησης θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Όπως επισημαίνουν πάντως επιστημονικοί παράγοντες, η επαναφορά της μάσκας παντού, θεωρείται το πρώτο μέτρο που θα ισχύει, καθώς σ’ όλη την Ευρώπη οι μάσκες επανήλθαν ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης της Όμικρον

Από την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο, πριν δηλαδή εμφανιστεί η νέα μετάλλαξη, οι ειδικοί είχαν εισηγηθεί για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων, περισσότερα rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στην εργασία τους, καθώς και αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, αλλά και η επέκταση της τηλεργασίας, ώστε να υπάρξει μικρότερη κινητικότητα στα Mέσα Mαζικής Mεταφοράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο, ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε έντονος προβληματισμός για το κατά πόσον ήταν ενδεδειγμένο να επιστρέψει ο δακτύλιος την συγκεκριμένη στιγμή, καθώς εάν έρθει και στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη –η οποία είναι πολύ μεταδοτική– η κατάσταση στα ΜΜΜ  θα επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να υπάρξουν ακόμα περισσότερα κρούσματα.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε φυσικά κατάρρευση του ΕΣΥ, καθώς τα νοσοκομεία το τελευταίο διάσημα βρίσκονται στα όρια τους.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι δεν πρόκειται να ξανά επιβληθεί lockdown, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι είδους Χριστούγεννα θα είναι τα φετινά…

madata.gr